Alle underkategorier i “Grønt“ indeholder fødevarer med et lavt klimaaftryk. Det giver derfor et lavere samlet klimaaftryk, hvis man erstatter klimatunge produkter som kød og ost med proteinrige grøntsager. Indenfor grønt bør man dog undgå produkter, der er fløjet hertil eller dyrket i opvarmet drivhus have et højere klimaaftryk. Det er typisk bær og tropiske frugter som transporteres med fly og grønt fra Danmark som dyrkes i drivhuse om vinteren.
Med hver slider kan du angive vægten af dit daglige indtag. Til højre for hver slider er angivet et konkret eksempel på, hvad vægten kunne svare til. Vægten vist med fed skrift angiver det danske gennemsnitsindtag.
Både klimamæssigt og ernæringsmæssigt giver det mening at erstatte rødt kød med enten hvidt kød eller proteinholdigt grønt. Rødt kød fra drøvtyggere har et højt klimaaftryk pga. en høj metanudledning fra dyrenes fordøjelse, hvorimod hvidt kød fra svin og fjerkræ har et markant lavere aftryk. Nogle fisk såsom sild har ikke et særligt højt klimaaftryk, hvor andre fisk som torsk og laks har et højere. Fiskekøds klimapåvirkning er dog et omdiskuteret emne, da det kan udregnes på mange måder. Læs mere om fisk på klimasiden.
Med hver slider kan du angive vægten af dit daglige indtag. Til højre for hver slider er angivet et konkret eksempel på, hvad vægten kunne svare til. Vægten vist med fed skrift angiver det danske gennemsnitsindtag.
Både mælkeprodukter og ost kommer fra malkekøer og har derfor et væsentligt klimaaftryk pga. køernes metanudledning. Mælk og ost er dog en vigtig kilde til blandt andet kalk og protein og skal derfor reduceres med omtanke. Fedtstoffer giver både en klimamæssig og ernæringsmæssig gevinst at reducere. Æg er udeladt fra denne kategori, da det for en gennemsnitsdansker kun har et lille klimaaftryk ( ca. 10 kg CO2 / år).
Med hver slider kan du angive vægten af dit daglige indtag. Til højre for hver slider er angivet et konkret eksempel på, hvad vægten kunne svare til. Vægten vist med fed skrift angiver det danske gennemsnitsindtag.
I modsætning til de øvrige kategorier indeholder “Andet” kun underkategorier, der kan reduceres uden nogen ernæringsmæssig risiko. Madspild har ingen ernæringsmæssig påvirkning overhoved, men er den underkategori, der har det største klimaaftryk under “Andet”. Sødt og alkohol har begge et relativt lavt klimaaftryk, men er alligevel værd at reducere, da der også er en stor sundhedsmæssig gevinst at hente.
Med hver slider kan du angive vægten af dit daglige indtag. Til højre for hver slider er angivet et konkret eksempel på, hvad vægten kunne svare til. Vægten vist med fed skrift angiver det danske gennemsnitsindtag.